Tisková zpráva: Host do domu: Umělá inteligence vás osloví jménem

Runářov 2024-05-30 * Pozná vás a osloví jménem. Umělá inteligence Artitalk provádí bývalým kravínem první platící návštěvníky.

Po téměř čtyřech týdnech experimentálního provozu je nyní technologie plně funkční. Umělou inteligenci vyvinuli, otestovali a pojmenovali Artitalk lidé z týmu, který propojil designéry se softwarovými vývojáři a odborníky na umění. Výsledkem je systém, který vám umožní užít si současné umění kdykoli, dvacet čtyři hodin denně, sedm dnů v týdnu.

„Výstava Michala Kalhouse, fotografického génia, se pro nás stala obrovskou příležitostí,“ říká producent projektu Viktor Lošťák. „Děkuji všem spolupracovníkům a partnerům, kteří se do projektu s nadšením zapojili. Artitalk, umělá inteligence provázející návštěvníky, je historickým milníkem. Umožňuje návštěvníkům zažít blízkou budoucnost. AI se stěhuje do našich domovů, aby s námi mluvila, aby nás vnímala, cítila, reagovala na nás.“

Umělá inteligence vás v Runářově osloví jménem a dál s vámi smysluplně komunikuje. Doporučí vám další místa v okolí k prohlédnutí, debatuje s vámi o umění, podělí se s vámi o lokální drby. Je vždy ochotná, korektní a neochvějně pozitivní. Návštěvníkům k jejímu použití stačí chytrý telefon.

Umělecký experiment fotografa Michala Kalhouse se odehrává v Runářově, malé obci nedaleko Olomouce. V bývalém kravíně, v syrovém agroindustriálním prostředí, vystavil Kalhous soubor téměř tří desítek velkoformátových zvětšenin. Jsou vytvořeny klasickou, analogovou a chemickou cestou, a jejich příběh si mohou milovníci současného umění až do konce tohoto roku vychutnávat 24 hodin denně, sedm dnů v týdnu, v každou denní či noční dobu. Průvodcem jim bude umělá inteligence.

Kdo je Michal Kalhous

Michal Kalhous je jeden z nejvýznamnějších fotografů české art- (či „výtvarné“, chcete-li) fotografie vůbec. Nynější děkan ostravské univerzity, vedoucí katedry umění, vstoupil na scénu v devadesátých letech dílem, které se subverzivně vzpíralo všem zavedeným konvencím a vyvolalo bouřlivé diskuze. Jeho velkoformátové zvětšeniny, které stejně dnes jako tehdy vytváří klasickou černobílou analogovou cestou, vypadají na první pohled díky sníženému kontrastu, ostrosti a celkovému vyznění na úplně první pohled jako technicky nezdařilé. Každého však vzápětí osloví jejich silný emocionální náboj, jež je však velmi obtížné přesněji pojmenovat.

Obtížná uchopitelnost a definovatelnost spojená se silnou emocionalitou je to, co Kalhousovu tvorbu charakterizuje po celé téměř tři dekády. Kalhousovy fotografie zobrazují často zdánlivě všední předměty a scény, je to však cosi jako pohled z jiné dimenze. To vyvolává u diváků znepokojivý pocit a vedou až k fundamentálním existenciálním otázkám – je realita, jak ji vnímáme, jen konvencí? Nežijeme v děsivě neznámém světě, který jsme si jen zvykli, abychom sami sebe uklidnili, nahrazovat svou představou, která je však čirou fabulací? Není naše existence vlastně čímsi zcela jiným, než jak se o tom navzájem přesvědčujeme?

Michal Kalhous své dílo neinterpretuje. „Já jsem jen radši když si na věci člověk přijde sám,“ řekl během příprav projektu Host do domu. Jeho projekty jsou určeny přemýšlivým lidem.

Site-specific výstava Host do domu

Výstava je situována v nijak neupravované zemědělské hale, která bývala před deseti lety využívána jako kravín. Nyní byla pouze vybavena nejnutnější technologií a skromným zázemím pro návštěvníky, zůstává však stále místem, v němž původní účel a historie hrají hlavní roli. Hala je polootevřeným prostorem, v němž skřípají plechy a vítr vytváří cosi jako konkrétní hudbu.

V prostoru je autorem umístěno téměř třicet velkoformátových zvětšenin a další objekty, tvořící logickou cestu, příběh, jímž návštěvník prochází. Cílem však není jen shlédnutí vystavených artefaktů – autor využívá prostředí, aby vyvolal integrovaný zážitek, a kravín tak hraje stejně důležitou roli jako artefakty samotné. Instalace je gesamtkunstwerk (https://cs.wikipedia.org/wiki/Gesamtkunstwerk), celostní integrované dílo, propojující prostředí s jeho historií s uměleckými artefakty.

Název Host do domu odkazuje k básnické sbírce Jiřího Wolkera, ale jak je to u Kalhouse vždy, interpretace je silně nejednoznačná. Návštěvník se stává sám hostem v domě. My všichni jsme, jistým způsobem, hosty v tomto světě. To jsou jen ty prvotní myšlenky, které návštěvníky napadnou.

Provoz 24/7

Instalace byla od počátku koncipována jako prostor, vítající své hosty v jakékoli denní době. Chtěli jsme vytvořit místo, kam může člověk přijít svobodně, neomezeně, a trávit v něm čas podle svých vlastních potřeb, pocitů a myšlenek. Prostor volné, autonomní kontemplace, pomáhající si uvědomit sebe sama a své místo a ponořit se do hlubokých osobních úvah.

Produkční společnost má blízko k technologickému a softwarovému průmyslu, a tak jsme zvolili jako způsob realizace technologii. Místo je po většinu času bezobslužné, návštěvníci ke vstupu a pohybu výstavou použijí svůj mobilní telefon. Z realizačních úvah a diskuzí s technologickými partnery pak vyplynulo rozhodnutí, že celý provoz a řízení výstavy svěříme umělé inteligenci.

Průvodcem je umělá inteligence

AI se stává hostem v našich domovech. Pracujeme na tom, aby se AI stala pervazivní, všudypřítomnou. Společně s našimi partnery se od chytrých domácností, v nichž řídíme spotřebiče mobilními aplikacemi, přesouváme k domům inteligentním a pečujícím. Domům, v nichž se umělá inteligence učí naše návyky, aby mohla co nejlépe řídit energetické toky. To je však jen začátek – umělá inteligence dává nejen možnosti k energetickým úsporám a udržitelnějšímu bydlení, její další použití je nesmírně široké. AI vnímá naše emoce, vnímá, co říkáme a jak komunikuje, dokáže nám poradit, zorientovat, nabídnout odpovědi. Její invaze do našich domovů je mimořádně rychlá – systémy využívající AI se na trhu objevují právě nyní a v krátké době bude AI všudypřítomná.

Zdůrazňujeme, že v projektu Host do domu vystavujeme umělecké dílo Michala Kalhouse, nikoli technologii. AI je zde jako účelové a experimentální zařízení, pomocí něhož hledáme cesty k soužití s technologiemi. Stejně jako AI obecně, i naše technologie se bude učit a vyvíjet. Návštěvníci tak zažijí na podzim do jisté míry jinou výstavu než na počátku. Nicméně AI bude po celu dobu využívána čistě utilitárně, podřízeně vůči autorskému konceptu, a není v žádném případě zamýšlena jako něco, co by z projektu mělo dominovat nebo vyčnívat.

Jak to funguje

Od počátku jsme chtěli, aby umělá inteligence byla jediným a výhradním systémem, řídícím provoz. Aby měla plnou autonomii a naprosto volnost v rozhodování.

Systém jsme vybavili znalostmi o díle Michala Kalhouse, o umění a výstavě samotné. Využívá samozřejmě také veškerých zdrojů dostupných na internetu. V budově jsou instalovány kamery a další senzory, které návštěvníka po celou dobu jeho přítomnosti. Umělá inteligence získá informace o pohlaví, věku, oblečení, chování, emocích, a na internetu si dohledá další data o každé jednotlivé osobě. Z toho všeho pak usoudí, co bude nejlepší – poskytnout divákovi informace? Přehrát hudbu, zvukový efekt, rozsvítit či zhasnout? Nebo mu ponechat osobní nerušený prostor, být zdrženlivá a nevměšovat se?

Systém se vyvíjí a učí. Sbírá data a vyhodnocuje je. Do systému přidáváme každý den nové funkcionality, testujeme nové technologie. Kdo přijde opakovaně, neuvidí stejnou výstavu.

Poněkud humorným se může jevit fakt, že ačkoli jsme schopni vytvořit unikátní technologický systém, doposud se nám nezdařilo plně zprovoznit prodej vstupenek. Až do jeho spuštění (očekáváme v polovině května) tak mohou návštěvníci přijít bez placení, zdarma. Inu, kovářova kobyla.

Technologie a umění: Dialog

Projekt Host do domu je diskuzí, dialogem. Stojí za ním realizační tým, složený z lidí z technologických oborů, designu a kreativy, z komerční i akademické sféry, a také z mnoha dobrovolníků. Společně hledáme odpovědi na otázky – jaké místo má umění ve světě, v němž je možné dokonalé umělecké artefakty vytvářet tak snadno, že ztrácejí hodnotu? Má pervazivní, všudypřítomná technologie, zorientovaná v životě každého jedince lépe než on sám, užitečné využití a jaké bude?

Děkujeme všem dobrovolníkům, kteří se již do projektu zapojili. Jsme inkluzivní tým a máme zájem o každý další podnětný hlas do diskuze.

Partneři projektu

Andrea Hoffmanová, designérka – autorka vizuálního designu projektu a konceptu použití AI, Slovenka žijící v Bangladéši (ahooydesign@gmail.com)

Adéla Komrzý, režisérka – děkujeme za konzultace

Muzeum umění Olomouc je naším uměleckým partnerem, poskytujícím neocenitelné kurátorské konzultace. Výstava Host do domu je součástí výstavního dvojprojektu – v MUO až do června přivítá návštěvníky průřezová expozice Michala Kalhouse To či ono, v němž mohou diváci poznat jeho tvorbu napříč třemi desetiletími.

  • https://muo.cz/vystavy/to-ci-ono/ – stránka výstavy To či ono, kurátorka Mgr. Štěpánka Bieleszová, Ph.D.
  • Štěpánka Bieleszová, Ph.D., kurátorka a expert na tvorbu Michala Kalhouse, bieleszova@muo.cz, +420 773 185 670
  • Barbora Kundračíková, Ph.D., vedoucí oddělení Muzeum moderního umění – Středoevropské forum Olomouc, kurátorka sbírky moderní grafiky, kundracikova@muo.cz, 778 714 112
  • Tomáš Kasal, vedoucí referátu komunikace a marketingu, tiskový mluvčí, +420 602 671 477, kasal@muo.cz

Česká televize je mediálním partnerem projektu. Děkujeme za podporu a skvělou komunikaci a cenné konzultace.

Schlieger, https://schlieger.cz/, je ryze česká společnost, jednička na českém trhu v oboru obnovitelných zdrojů energie. Již 14 let dodává solární elektrárny a tepelná čerpadla severské kvality. Na kontě má již přes více než 18 000 spokojených zákazníků. Je zároveň technologickým lídrem v oboru. Sama přináší na trh inovativní řešení využívající umělou inteligenci (A.I.) pro vyšší ekonomiku provozu, snížení ekologických dopadů a zvýšení uživatelského komfortu bydlení.

Společnost Schlieger se dlouhodobě profiluje jako společensky odpovědná, inovativní česká firma, podporující projekty v oblasti umění a ochrany přírody. Děkujeme za pomoc.

radixal s.r.o., https://radixal.net/, je česká softwarová společnost, dodávající v B2bB segmentu mimo jiné řešení pro inteligentní řízení budov, domácností a udržitelných energetických zdrojů. Děkujeme za pomoc.

Produkce, hlavní kontakty

Producentem projektu Host do domu je společnost A VIRTÙ RESEARCH & TECHNOLOGIES s.r.o. Jsme investory v projektech, propojujících ochranu přírody, umění a technologii.

Kontaktujte nás kdykoli, i my jsme tu 24/7:

Autor

Technické údaje

  • Site-specific výstava Host do domu otevřela 24. dubna 2024 v 16:30 vernisáží, po ní již následuje plný provoz až do 31. 12. 2024.
  • Návštěvníci potřebují k pohybu po výstavě chytrý telefon, pomocí něhož také zaplatí vstupné.
  • Výstava se nachází v bývalém kravínu v zemědělském areálu u obce Runářov (městská část Konice, okres Prostějov, Olomoucký kraj). Hala se nachází na 49.5750150N, 16.8816497E, https://mapy.cz/s/pehuconemo, vstup na 49.5753125N, 16.8805842E, https://mapy.cz/s/bodabuzoha.

 

Podobné příspěvky